06. 11. 2008.

MUP ZE-DO:Saopštenje za javnost

Nakon utakmice Čelik-Zrinjski došlo je do narušavanja javnog reda i mira.
U nastavku donosimo saopštenje za javnost MUP ZEDO Kantona:

«Dana 05.11.2008. godine, na stadionu Bilino polje u Zenici, odigrana je prvenstvena nogometna utakmica Premier lige BiH između NK Čelik i HŠK Zrinjski.
Preduzimajući mjere ne planiranju obezbjeđenja ove nogometne utakmice, PU I je izvršila potrebne provjere, te u skladu sa istima sačinila Plan obezbjeđenja ove utaZa vrijeme odigravanja ove utakmice nisu zabilježeni značajniji incidenti, osim bakljade koja se dogodila na poluvremenu, te upotrebe i drugih pirotehničkih sredstava.

Nakon završetka utakmice, grupa navijača NK Čelik je izlaskom na lokalitet istočne strane stadiona počela sa nezakonitim ponašenjem, te sa namjerom da se „obračuna“ sa navijačima HŠK Zrinjski, krenula prema sjevernoj strani stadiona, gdje su se nalazili navijački HŠK Zrinjski. kmice, kojim su predviđene mjere fizičkog, saobraćajnog i operativnog obezbjeđenja.

Policijski službenici su preduzeli potrebne mjere, te su navijači Čelika spriječeni u ovoj namjeri, odnosno spriječen je kontakt navijača NK Čelik i HŠK Zrinjski, a navijači Čelika su svoje nezadovoljstvo ispoljili fizičkim nasrtanjem i bacanjem kamenica u pravcu policijskih službenika, kojom prilikom je povrijeđeno više policijskih službenika, a tri policijska službenika su zatražila ljekarska pomoć i istima su konstatovane lakše tjelesne povrede.

Preduzimajući mjere u skladu sa zakonom, službenici policije su uspjeli spriječiti navijače Čelika u njihovoj namjeri te su iste udaljili sa navedenog lokaliteta, a tom prilikom slobode su lišena tri lica, koja su privedena u službene prostorije PU I.

U međuvremenu, na sjevernoj strani stadiona, gdje su bili smješteni navijači HŠK Zrinjski došlo je do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i tom prilikom je veći broj navijača HŠK Zrinjski preskočio zaštitnu ogradu i isti su nasrnuli na pripadnike agencije za zaštitu ljudi i imovine angažovanih na obezbjeđenju ove utakmice.
Intervenisali su policijski službenici, prema kojima su navijači HŠK Zrinjski pružili aktivan otpor i pri tome kidali stolice i iste bacala prema poliocijskim službenicima i zaštitarima, te su policijski službenici preduzimajući zakonske mjere zaustavili nezakonito ponašanje ove navijačke skupine, a tom prilikom šest lica je lišeno slobode i ista su privedena u službene prostorije PU I.

Postupajući po Planu obezbjeđenja navedene utakmice, policijski službenici PU I i Jedinice policije za podršku, ukupno su slobode lišili devet lica, koja su privedena u službene prostorije, a licima su izdati prekršajni nalozi zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu i to: dva prekršajna naloga za prekršaj zbog upotrebe pirotehničkih sredstava i sedam prekršajnih naloga zbog prekršaja počinjenog prijetnjom i pozivanjem na napad i tuču.

Prilikom ovog događaja, odnosno nezakonitog ponašanja navijača došlo je do oštećenja jednog službenog vozila kombi na kojem je razbijeno bočno staklo, jednog autobusa, oštećenja stolica na stadionu i inventara na hotelu Internacional.

PU I će izvršiti detaljnu analizu ove utakmice, te će u skladu sa rezultatima ove analize biti preduzete mjere protiv svih lica za koja se utvrdi da su svojim ponašanjem neposredno narušila javni red i mir. Također, analizom će se utvrditi i eventualna odgovornost organizatora navedene utakmice, te pokrenuti postupak odgovornosti ukoliko se utvrdi da nisu preduzete potrebne mjere u skladu sa Zakonom o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja na području ZE-DO kantona. «
MUP ZE-DO

Nema komentara: