19. 05. 2008.





"GROBARI KOJI SU OTJERALI MEHU KODRU"


Nakon 131 dana i dvije prijateljske utakmice, prošlog petka na perfidan i ciničan način, 15 članova Izvršnog odbora N/FS BiH podiglo je ruku za tjeranje Mehe Kodre sa pozicije selektora fudbalske reprezentacije BiH. Tačnije, za "skidanje glave Kodri" ruku je podiglo 14 od 15 članova Izvršnog odbora N/FS BiH. I ta jedna ruka koja nije bila "za", što je još jadnije od od onog "za", bila je "suzdržana".


Predstavićemo svih 15 članova Izvršnog odbora NS BiH, koji su svojom odlukom, po mnogima, iskopali raku bh. fudbalu. Kako reprezentativnom, tako i klupskom.
Prvo onoga koji je svojim suzdržanim glasom, valjda pokušao sebi prikuputi jeftine poene, ili učiniti da sve ne izgleda "staljinistički", dakle da baš svi isto ne misle (gdje svi misle isto, nešto žestoko smrdi).


Dakle, Fikret Mujkić, član IO N/FS BiH koji predstavlja N/FS Tuzlanskog kantona. Vjerovatno ni sam Mujkić ne zna šta je značio taj suzdržani glas. Njegovi sugrađani, Tuzlaci, koji vole bh. fudbal i bh. reprezentaciju, saznali su u petak navečer.


E, sad možemo redom. Iljo Dominković, idejni tvorac Kodrine eliminacije! Radi se o čovjeku koji na račun jada i čemera u bh. fudbalu godinama lagodno živi. Još nije sa sigurnošću utvrđeno sa koliko strana prima plaću i dnevnice, obzirom da se uvalio i u krvoni, dakle N/FS BiH, N/FS FBiH i N/FS Posavskog kantona. Čak je uzimao i premije kada bi A selekcija pobjedila. I sam Meho Kodro je, nakon što je iz medija saznao da je smjenu, Dominkovića označio kao najlošiju kariku N/FS BiH.


Sulejman Čolaković,(NAZALOST KLOSAR JE IZ ZENICE) Dominkovićev "slijepi poslušnik". Čovjek koji je, kako saznajemo, najmanje pričao na sijelu upriličenom kako bi se Kodru pomelo. Baš kao i u bezbroj situacija do sada, Sulejman je samo klimao glavom na Iljine odluke. Pomenutu sejdnicu je uglavnom presjedio i prešutio, te na kraju, slijedio svojom, pokrete Iljine ruke. A čovjek dolazi, ni manje ni više, sa svetog mjesta bh. nacionalnog tima, Bilinog polja.


Bogdan Čeko, čovjek u kojega su Kodro i Bolić imali najviše povjerenja. Nažalost, i njegova ruka je poletjela u zrak na poziv za smjenu. Iako niko sa sigurnošću ne zna šta to znači, treba spomenuti da je ponudio svoju ostavku na pomenutoj sjednici. Još uvijek je član Predsjedništva N/FS BiH.


Mensud Bašić, čovjek za kojeg kažu da jedno priča, a drugo radi. Navodno, prvo je bio uz Kodru, pa je promjenio mišljenje, pa opet bio uz Kodru. Na kraju je i on okrenuo Kodri leđa, dajući svoj doprinos planu Ilje Dominkovića. Što je najžalosnije, Bašić je u IO N/FS BiH delegiran iz "šehera", iz Sarajeva, a bar prema onome odakle dolazi, logički bi bilo da se nešto i pita u Izvršnom odboru. Očito da nije tako. Nije nam samo jasno čemu "šuplja" dan nakon cirkusa, kako mu je to bio jedan od najtežih dana i odluka u životu. A to smo već čuli od još jednog, šefa Ilje Dominkovića.


Midhat Ibrišimbegović, čovjek koji je u Izvršnom odboru, kako tvrde upućeni, samo iz jednog razloga, da čuva leđa sinu, fudbalskom sudiji, koji je, gle čuda, za samo nekoliko sezona, od najnižeg, stigao do elitnog fudbalskog ranga, Premier lige BiH. Inače, za "Mitinog" sina Stručna sudijska komisija NS BiH je nedavno predložila sankcije zbog lošeg suđenja. Ako nas pamćenje ne vara, on ja nakon tog prijedloga ipak delegiran!


Hamdija Abdić, jedini za kojeg smo smjeli ruku u vatru staviti da neće postupiti po želji "Ilje i kompanije". Nažalost... Iako je on uz Bogdana Čeku jedini koji je ponudio ostavku na svoju funkciju, čuđenje na Abdićevo dizanje ruke je još veće, jer je poznato da je on odigrao jednu od ključnih uloga da Meho Kodro uopšte pristane postati dio jada i bijede zvanog bh. fudbal, kojim već dugo godina "sa planetarnim uspjehom" komanduje "Iljo & co". Interesantno, Avdić je čovjek koji svoje dnevnice, koje dobije od Saveza, podijeli osoblju N/FS BiH, prije nego napusti zgradu na "slatkom ćošetu". Ipak, ostaće upisano da je i njegova ruka ispoštovala želju "Ilje & co".


Muhidin Raščić, predstavnik N/FS Bosansko - Podrinjskog kantona. Iako i on slovi kao član IO N/FS BiH kome se ne može baš tako lako prići i reći, "de bolan, podrži to", a da to ovaj slijepo posluša, nije nigdje demantovao da nije podržao Kodrinu smjenu, iako nije bio prisutan kada se glasalo. Po svemu sudeći, Raščić je svoje aminovanje smjeni dao samo zato jer se u Japanu zakačio sa Elvirom Bolićem, Kodrinim pomoćnikom, kada Bolić njemu ni ikome drugom, osim struke, nije dozvolio da sa igračima putuje u autobusu.


Zlatan Mijo Jelić, čovjek koji je od Širokog Brijega napravio klub kojemu zavidi svaki premijerligaš. Baš kao i ostali, i njegova ruka je bila visoko podignuta kada se glasalo "za". Tako je Jelić sam sebe u kratkom roku žestoko demantovao. Još su svježi njegovi istupi u medijima o tome kako treba očistiti N/FS BiH od ljudi koji čine zlo bh. fudbalu. U petak je sjedio sa svima koji o svemu odlučuju, i sa svima je imao isto mišljenje! Cinično, zar ne!


Živko Marjanac, tipičan lik nalik onima iz političkih stranaka. Svoju glavu "ostavi kod kuće" kada se ide izglasati nešto o čemu su šefovi već ranije donijeli odluku. Bilo ono dobro ili ne.


Miroslav Ćorić, sugrađanin Mehe Kodre. Kodre zbog kojeg je nekada davno, u neka sretnije vremena, kada je za Ilju i kompaniju znalo samo njihovo selo, skakao na tribinama i slavio Kodrine golove u dresu Veleža. Za koga je tada Ćorić, pretpostavljamo kao i svi Mostarci, navijao. U petak mu to nije bilo više toliko bitno. Inače, za Ćorića se nagađa da ima poprilično sumnjiv i debeo dosije u MUP-u HNK.


Slaviša Vujić, poznatiji po nadimku "Pilot". Vujić je do sada putaovao sa reprezentacijom BiH, svejedno da se radilo o seniorskoj, ili nekoj od mlađih selekcija. Jer, bilo sa kojom selekcijom putovali, dnevnice se naplaćuju u markama, a ne u ekserima.


Ranko Cvijić, slovi kao autoritativan kadar iz FS RS. Ne znam gdje mu je taj autoritet bio u petak, kada je glasao po želji Ilje Dominkovića i njegovih zamjenika.


Marjan Jelić, direktor Modriča Maksima. Sudije ga pamte kao siledžiju koji je uvijek nasrtao na službena lica ako rezultat nije odgovaro njemu i njegovom klubu. Optužio ga je nedavno i kontrolor Dragan Prtvar da je na njega vršio pritisak da sudije nagradi dobrim ocjenama, jer su odsudile po mjeri Modriče. Inače, Jelić je brat pokojnog predsjednika NS BiH, Milana Jelića, čovjeka za čijeg života i mandata u N/FS BiH, miševu nisu mogli kolo voditi. Pokoj mu duši.


Ivan Perić, kadar Ilje Dominkovića. Čija se ruka podiže u istom vrijeme kao i Iljina. Inače, još jedan u nizu za koje se sve glasnije priča da uredno naplaćuje dnevnice u N/FS BiH, a navija za jednu od susjednih zemalja. Lokal-patriotski nastrojen, i najveća mu je briga da što više kadrova iz njegova N/FS ZHK-a bude u organima i tijelima N/FS BiH.


(san.ba)

Nema komentara: