05. 06. 2008.

MOŽEMO LI NIŽE ???

Finale fudbalskog Kup takmičenja u svim državama Europe predstavlja istinski spektakl za sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, ali i za opštu javnost. Ipak, utakmica Zrinjski - Sloboda, odigrana na Veležovom stadionu pokazala je da kod nas ništa ne može biti na normalnom nivou! Počnimo prvo od katastrofalno loše igre. Mnogi će reći da je za to kriv teren, ali ako za 90 minuta igre nismo u stanju vidjeti jedan normalan centar šut, jedan dobro izveden korner, jedan dupli pas, jedno uspješno proigravanje, onda je to bruka i za jednog i za drugog trenera kao i za sve igrače.
Kada već spominjemo igrače, prosto je nevjerovatno šta sebi pojedinci dopuštaju. Kako je ružno vidjeti jednog Saida Huseinovića koji bi trebao predstavljati budućnost BH fudbala kako psuje sudiji Mrkoviću, gura ga i udara ga glavom. Kako je ružno vidjeti Saida Huseinovića koji ne da svojim saigračima da izvedu slobodan udarac svojim igračima, koji šutira sa 40 metara iako ima i po tri slobodna igrača svoje ekipe ispred sebe...Sa druge strane Matija Matko dopušta sebi da ležeći na zemlji podiže nogu i podapinje protivničkom igraču Mikeliniju koji pada, na šta sudac Mrković uopšte ne reagira.
Sve te nemile scene, komentator BHT1, Velid Spaho komentariše riječima: "Sve se ovo može opravdati umorom!". Pa pitamo se kakav je to TV komentator i sportski novinar koji se ne usuđuje reći da je jedan sudac odsudio utakmicu ispod svakog nivoa, kakav je to sportski novinar koji se ne usuđuje reći da Matija Matko nakon takvog nesportskog starta zaslužuje automatsko isključenje, kakav je to sportski novinar koji će za svaki potez sudije, igrača, navijača, policije naći razlog za opravdanje i složiti se kako je to jedini pravi put.
Još jedan pokazatelj naše zaostalosti je svakodnevna scena da gostujući navijači moraju ranije napustiti stadion. Shvatamo da policijske snage žele izbjeći sukobe i nerede, ali možda bi mogli pitati svoje europske kolege kako oni uspjevaju održati mir između desetina hiljada navijača podjeljenih na dvije strane, bez prisile ranijeg napuštanja utakmice. Na kraju krajeva ti ljudi su platili uredno karte! Zanimljivo je da ista ta policija nije bila u stanju zaustaviti masu navijača Zrinjskog koja je prema starom dobrom primitivnom običaju uletila na teren kako bi proslavila titulu sa svojim voljenim timom. Iskreno, nismo nikad vidjeli u Engleskoj, Španiji ili Italiji da navijači sa igračima proslavljaju titulu na sred igrališta, ali ko zna možda mi to bolje znamo nego Englezi!
I šlag na ovu gorku tortu je dodjela medalja i pehara, za koju je proslava Dana neke osnovne škole u provinciji organizacija visokog nivoa.
Pitamo se ima li NFSBIH finansijska sredstva da naruči jedan kartonski banner na kojem će pisati Osvajač Kupa BiH za 2007/2008 godinu i iza kojeg će se igrači poslije primljenih medalja i pehara moći uslikati. Izgleda da rukovodstvo NFSBIH-a nikad nije pogledalo niti jednu europsku utakmicu, što nas stvarno čudi jer koriste svaku priliku kako bi otišli na razno razne seminare i turnire!

reprezentacija.net

Nema komentara: