04. 02. 2009.

Prijelazni rok u Premijer ligi BiH

Iako zimski prijelazni rok u našoj zemlji još uvijek traje, već sada možemo reći da su zvučni transferi, očekivano, zaobišli Premijer ligu.
Uprava jesenjeg prvaka uglavnom se bazirala na očuvanje postojećeg kadra u čemu su na kraju i uspjeli. Ugovor s Mostarcima produžili su iskusni Ivanković i Žižović, a od prinova vrijedi izdvojiti povratak Damira Džidića, koji bi trebao pokrpat rupu u obrani Zrinjskog nastalu povredom Tonija Šunića. Trener Zrinjskog, Dragan Jović, u nastavku sezone moći će računati na Marka Sušca, Ivana Šarca i Olivera Tolu, trojicu mladih igrača, koji su ove zime došli u Mostar.Drugoplasirana momčad prvenstva ostala je bez dvojice ponajboljih igrača - Aleksandra Kosorića (prešao u Partizan) i Zorana Kokota (Beveren).
U Slaviji su odlazak spomenutog dvojca probali nadoknaditi dovođenjem Saše Zimonjića (Mjällby), te Vlade Markovića, koji je stigao iz banjalučkog Borca. Na nesreću Zorana Erbeza, Marković se ozlijedio na pripremama u Međugorju, te će neko vrijeme biti van stroja.
Čini se da su u zimskom prijelaznom roku najviše izgubili Laktaši. Naime, trećeplasirana momčad prvenstva ostala je bez nekolicine standardnih igrača, prije svega Darke Ljubojevića (Borac), Amera Juge (Velež). S druge strane, iz rubrike dolasci, vrijedi izdvojiti mladog reprezentativca BiH Sanida Mujakića, koji je u Laktaše došao iz Travnika, te 27-godišnjeg Mirzu Džafića, koji je svojevremeno nosio dres Bosne iz Visokog, a potom je nastupao u njemačkim niželigašima.
Da je kojim slučajem realiziran transfer Semira Slomića u Dinamo, zasigurno bi igrač Slobode bio prva priča zimskog prijelaznog roka u Premijer ligi. Ovako Slomiću ostaje prilika da se na proljeće dokazuje u dresu Slobode, a čelnicima tuzlanskog kluba žal što nisu uspjeli zaraditi koju marku na ovom mladom talentiranom igraču. Sloboda je, ipak, trgovala ove zime, a kako, vidjet ćemo u nastavku sezone. Tuzlu su napustili Kenan Čejvanović (Rijeka) i Mario Lamešić (OFI Creta). Od novih igrača tu su Muhamed Mujić (Budućnost, Banovići), Amir Rekić (Zvijezda), te Makedonac Šakir Redžepi, koji prema njemačkom transfermarktu vrijedi čak 125,000 eura.
Iako su najavljivali dolazak zvučnih imena poput Mladena Bartolovića, Steve Nikolića…, uprava Sarajeva uspjela je svoje redove pojačati tek dvojicom igrača. Riječ je o Adisu Jahoviću iz Veleža i Daliboru Pandži, mladom napadaču koji je u posljednje vrijeme trenirao s Arminijom iz Bielefelda. Koševo su napustila čak šestorica prvotimaca Nihad Suljević (Olimpik), Samir Duro (Čelik), Zdravko Šaraba (Dinamo Minsk), Admir Raščić (Sandefjord), Haris Handžić (Lech Poznan), te Emir Obuća. Nije teško predvidjeti da je pred Mehmedom Janjošom i Sarajevom teška polusezona…
Široki je, kao i svaki put do sada, dosta mijenjao u zimskom prijelaznom roku. Pecaru je napustilo osam igrača, a najviše će se osjetiti odlazak Marciana koji će karijeru nastaviti u norveškom Sandefjordu. Kao i u svakom prijelaznom roku, na Pecaru se spustilo nekoliko novih Brazilaca koji se tek trebaju pokazati da li su pojačanja ili promašena investicija. Od provjerenih igrača Široki će u proljetnom djelu biti jači za Boška Perajicu i Antu Zraka.
Već smo spomenuli da je Zvijezda ostala bez Amira Rekića, koji je prešao u Slobodu, dok je u Gradačac stigao Damir Husić iz Čelika.Najzvučnije ime ovog prijelaznog roka zasigurno je Mirsad Bešlija, koji je stigao u Željezničar. Pored njega na Grbavicu su stigli Igor Radovanović (Slavija), Stevo Malinović i Damir Memišević.
Željezničar je ostao bez nekolicine važnih igrača, ali u sarajevskom klubu vjeruju da su napravili dobar posao pred početak proljetnog djela. Grbavicu su napustili Nermin Jamak (Čelik), Zdenko Baotić (Sturm), Muamer Svraka, te Feđa Dudić i Branko Šešlija, koji su poslani na posudbu klubovima iz kojih su došli u Željezničar.
Dosta se trgovalo i u banjalučkom Borcu, koji u nastavak sezone ulazi sa čak sedam novih igrača. To su Darko Ljubojević (Laktaši), Marko Maksimović, Miloš Babić (Leotar), Nenad Novaković, koji je stigao na šestomjesečnu pozajmicu iz čačanskog Borca, te Ognjen Damjanović (BSK), Branko Ojdanić (Župa Milka) i Ognjen Kremenović (Sloga Trn). Jedan od zvučnijih transfera za naše prostore je prelazak mladog Ognjena Vranješa u Crvenu zvezdu.
Leotar je ostao bez dvojice standardnih igrača (Babić i Maksimović), koji su prešli u banjalučki Borac, dok je na posudbu do kraja sezone stigao Branko Šešlija.
Uprava Orašja odlučila je u Čelik pustiti Gorana Jurića, dok se pojačanjem može nazvati tek dolazak Marka Đurića. Ako je suditi po izdanjima u pripremnom periodu, Orašje je uz Velež i Travnik, najozbiljniji kandidat za niži rang.
Modriča se solidno pojačala za nastavak prvenstva. Za uljare su potpisali Bojan Pupčević, bivši igrač Čelika, Jovan Stojanović koji je igrao u Teleoptiku iz Srbije, zatim Simo Kuzmanović koji je proteklu sezonu bio u trećeligašu Hefti iz Austrije, te Vladan Kujundžić doskorašnji igrač Laktaša. Što se tiče odlazaka, Modriča je ostala bez Mioša Živkovića i Božidara Ćosića, koji će karijeru nastaviti u mađarskom Debrecenu.
Posušje nije doživjelo mnogo promjena, dok se pretposljednja momčad na tablici, Travnik, pojačala u odnosu na jesenji dio.
Travničani kao najveće pojačanje ističu povratak Feđe Dudića, koji je protekle polusezone nastupao za Željezničar. U redove kluba s Pirote stigli su još Muamer Svraka, Ekrem Bradarić i Velimir Dolić. Od odlazaka vrijedi spomenuti Kenana Nemeljakovića (prešao u Čelik), te Sanida Mujakića, koji će karijeru nastaviti u Laktašima.
Klub koji je mnogo mijenjao je Velež. U Mostar su stigli Edis Kurtanović (Jedinstvo), Elvir Čolić (Čelik), Amer Jugo (Laktaši), Dženan Hošić, Zvjezdan Stoiljkov, Nermin Kadić, Žarko Rakić i Dženan Zaimović. Od odlazaka spomenimo Adisa Jahovića, koji će karijeru nastaviti u Sarajevu. U Veležu vjeruju da će im spomenuti igrači pomoći ostvariti jedini cilj – ostanak u Premijer ligi.

Nema komentara: