01. 10. 2008.

UG ROBIJAŠI ZENICA


U cilju istinitog informisanja bosanskohercegovačke sportske javnosti, nakon nemilih scena i napada na navijačku skupinu Robijaša u Sarajevu odlučili smo se oglasiti u javnosti putem saopštenja.
„Udruženje građana prijatelja kluba i navijača Robijaši iz Zenice, do sada je redovno putovalo na gostujuće utakmice NK Čelika, kako bi fer i korektnim navijanjem pomogli svom klubu u osvajanju prvenstvenih bodova. To smo imali namjeru učiniti i u prvenstvenoj utakmici protiv Željezničara na stadionu Grbavica. Shodno ranijim dogovorima, uprava Željezničara bila je obavještena o dolasku navijača i u skladu sa saradnjom dva kluba bile su dogovorene i besplatne ulaznice za Robijaše. U telefonskom razgovoru sa policajcem iz MUP-a Kantona Sarajevo, čije je ime Safet, a koji je pozvao vođu navijača Čelika, Šabana Aganovića, pomjeren je polazak iz Zenice sa 13,30 na 14,15 minuta. Ovo je urađeno po zahtjevu policije kako bi što bolje pripremili uslove za bezbjedan dolazak na utakmicu. Čelikovi navijači nas oko 300 u 10-tak kombija i oko 20 putničkih automobila, stigli smo na naplatnu kučicu u Jošanici, gdje nas je dočekala jedna patrola policije. Na njihov prijedlog krenuli smo u pravcu Vogošće i Sarajeva. U sarajevskom naselju Ciglane, na nadvožnjaku dočekala nas je grupa oko 100 Željinih i navijača Sarajeva. Bez ikakvog upozorenja zasuli su nas kamenicama i drugim predmetima. Policijska patrola koja je išla ispred nas nije reagovala već se udaljila prema Američkoj ambasadi. Ostali smo u vozilima na milost i nemilost huligana koji su nas napali i iz obližnjih ulica. Bili smo prinuđeni da branimo i spašavamo gole živote. Nismo izazvali sukob niti nam je to bila namjera, ali smo morali da se branimo.
U opštoj tuči povrijeđena su i trojica navijača Čelika, koji iz straha nisu smjeli potražiti medicinsku pomoć u Sarajevu. Nakon dolaska pripadnika Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, počeli su tuči samo navijače Čelika. Nakon toga spovedeni smo na parking kod dvorane Zetra, gdje smo zadržani do 19,30 minuta nakon čega smo vraćeni prema Zenici.
Moramo reči i to da je zahvaljujući ličnom angažovanju vođe navijača Robijaša Šabana Aganovića, spriječen napada na dvojicu policajaca. Epilog ovog huliganskog napada na Robijaše jesu razbijena tri kombija i nekolicina putničkih automobila, i povrijeđena trojica navijača. Dvojica navijača su privedeni u MUP od kojih je jedan zadržan.

Ovakvi napadi kao što je bio u Sarajevu neće nas spriječiti da i dalje navijamo za svoj najdraži klub NK Čelik.“

UG ROBIJAŠI ZENICA

Nema komentara: